06 - 55778580       karin@sungtao.nl


Wat is Tai Chi Tao?

Tai Chi Tao vergroot je levensenergie Chi. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bevordert het regelmatig en toegewijd beoefenen van Tai Chi Tao/ Chi Kung, het verzamelen en opbouwen van Chi of levensenergie. In de Tai Chi Tao sessies wordt o.a. aandacht besteed aan:

* Chi Kung (of Qigong) – vrije vorm oefeningen, specifiek gericht op bepaalde klachten.

* De voedende cyclus: Vijf elementen vormen/oefeningen

* Peking- of Yangvorm – vaste vorm oefeningen

* Kluizenaars vier richtingen Tai Chi oefening

* Meditatietechnieken en meditatieve lopen.

* Manuele en massagetechnieken

* Tai Chi lopen enz.

Tai Chi Tao is voor iedereen, jong, oud, man, vrouw, maar ook voor mensen met o.a. bewegingsbeperkingen, reumatische klachten, fibromyalgie(weke¬ delen reuma) M.E/CVS, astmatische klachten, diabetisch, stressgelateerde klachten enz.
Door bepaalde bewegingen zetten wij, via de meridianen, die verbonden zijn met onze organen, heel veel in beweging. Uitgaande van Yin en Yang, geest en lichaam.

Betekenis Tai Chi Tao

TAI: het uiteindelijke doel, het hoogst bereikbare voor jouzelf
CHI: levensenergie - kostbare energie.
TAO: jouw levensweg, een open weg.

Tai Chi vindt zijn oorsprong 5000 jaar geleden in China. Kijkend naar en lerend van de natuur, zien we dat alles een cyclus is, een proces dat steeds in beweging is. De enige zekerheid die wij in ons leven hebben is "dat het voortdurend verandert", net als de natuur met de vijf seizoenen, winter, lente, zomer, nazomer en de herfst. We werken vanuit "het niets" (Wu Chi) de Yin en de Yang en de vijf natuurelementen: water, hout, vuur, aarde en metaal.

De toevoeging achter de woorden Tai Chi geeft de stijl aan. Omstreeks 500 na Christus werd de Tai Chi Chuan ontwikkeld bij de Shaolinmonniken. Tai Chi Chuan is meer gericht op de zelfverdedigingsaspecten.

Tai Chi Tao is gebaseerd op de natuurlijke principes waarin ook altijd alles in beweging is en dit geldt ook voor ons, de mens. We hebben niet alleen eten en drinken nodig, maar ook energie (Chi). Lichaam en geest zijn één. Het werken met energieën is een Oosterse denkwijze, waar wij in het Westen ons steeds meer voor open stellen. Zeker in deze drukke, stressvolle tijd. In China wordt al generaties lang iedere morgen vroeg de Tai Chi beoefend op de pleinen en in de parken. Tai Chi is daar volkssport nummer 1.

Tai Chi Tao onderscheidt zich van de andere vormen, doordat deze is aan­gepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Tai Chi Tao werkt met energieën; door de bewegingen die je maakt, leer je je eigen lichaam en de mogelijkheden hiervan voelen. Je leert eigen persoonlijke grenzen kennen en vooral het respecteren. Rust roest is de achterliggende gedachte. Ga mee in de beweging.

Tijdens de Tai Chi Tao sessies voeren we Chi Kung oefeningen uit om de energie in beweging te brengen. De vijf elementen vormen openen de energiebanen, ook wel de meridianen genoemd, welke door het hele lichaam verbon­den zijn met de organen. Om zo goed mogelijk lichamelijk en geestelijk te kunnen functioneren, kunnen we ervoor zorgen dat er geen blokkades in het lichaam op­treden die het stromen van het Chi hinderen.

We beoefenen ook de Yang en de Peking vorm die beiden een aaneenschakeling zijn van bewegingen volgens een vast patroon De Yangvorm bestaat uit 47 en de Peking­vorm uit 24 bewegingen. Iedereen kan dit doen, jong, oud, man, vrouw, wel of geen beperkingen. Dit op een "Sung", ontspannen manier,vanuit de Tao aanpasbaar.

Tai Chi Tao wordt door de deel­nemers positief ervaren. Het is een bewegingsvorm die een hoge therapeutische waarde heeft en die je op een plezierige en ontspannen wijze kan beoefenen.

Tai Chi Tao is voor iedereen: jong, oud, man, vrouw en ook voor o.a. mensen met o.a. bewegingsbeperkingen, reumatische klachten o.a. reumatoïde arthritis (gewrichtsontsteking), artrose (gewrichtsslijtage), fibromyalgie (weke­ delen reuma), bechterew (reuma in de wervelkolom) en J.C.A. jeugd­reuma). M.E/CVS, astmatische klachten, diabetisch, voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker, schildklierklachten, stressgelateerde klachten, een burnout. Tai Chi Tao verbetert je coördinatie en is daarom goed als valpreventie. Voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken.

Tai Chi is spierversterkend, versoepelt de gewrichten en verdiept de ademhaling. Het brengt rust over je, hetgeen het in evenwicht zijn van je lichaam en geest ten goede komt. Je leert beter je lichaam te beheersen en ook je geest. Voel je eigen cirkel, zodat je staat als een berg en mee kan vloeien als het water.