06 - 55778580       karin@sungtao.nl

Historie TCT en Sung Tao

Chi Kung is een zeer oude Chinese bewegingsleer die bestaat uit een soort heilgymnastische oefeningen waarbij de ademhaling en het vrij bewegen een zeer belangrijke rol speelt. Het is gebaseerd op het herstellen van energie, volgens de energieleer van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal.

Een vrije vertaling van het woord Chi Kung, betekent feitelijk 'werken met energie‘. Door regelmatig beoefenen van Chi Kung stellen we ons open voor de Universele Chi en kunnen blokkades in ons lichaam worden opgeheven, waardoor de Chi weer onbelemmerd door ons lichaam kan stromen. Hierdoor krijgt men weer meer vitaliteit en weerstand. Het lichaam gaat zichzelf herstellen, met als gevolg dat men ook beter gaat functioneren.

Het ontstaan en de ontwikkeling van Tai Chi Tao is een lang en indrukwekkend verhaal. We beperken ons hier tot de ontwikkeling van de laatste 50 jaren en dan met name hier in Nederland en onze regio.

Chi Kiang Tao en Ruud Westerkamp
Ondanks dat Chi Kiang Tao (ook wel Chi Chiang Tao) eind 20e eeuw leefde, is er weinig over deze taichimeester bekend. Hij is aan Tai Chi gaan doen omdat hij aan zware tuberculose leed. Chi ontvluchtte als oorlogsveteraan China toen de communisten de macht overnamen, en vestigde zich met zijn familie in Taiwan. Hij had toen al 25 jaar Taichitraining achter de rug. In Taiwan ontmoette Chi Kiang Tao, Chen Man Ching. Van 1955 tot 1965 studeerde hij onder leiding van Chen Man Ching. Naast Tai Chi bedreef hij ook traditionele Chinese geneeswijze. In 1980 verhuisde hij naar Vancouver. Hij heeft les gegeven tot aan zijn dood in 1994. Chi Kiang Tao verkortte de traditionele 108 Yang-vorm tot 47 bewegingen. Deze verkorte vorm leerde hij o.a. aan Ruud Westerkamp. Ruud Westerkamp is oprichter van het Bocam-opleidingsinstituut, en via Ruud Westerkamp is de 47-vorm populair in Nederland geworden.

Jan Kraak
In ons land begon Jan Kraak (1936-2008), Tai Chi Tao-leraar uit Hardenberg, al in de jaren '70 met Tai Chi. Zoals ook de Chinese Grootmeester Al-Huang (The living Tao, woonachtig in Zwitserland ) verdiepte hij zich in de vrije vorm van de Tai Chi. Deze vrije vorm bleek al snel bijzonder effectief te zijn voor mensen met fysieke en / of psychische klachten.
In het begin jaren '90 is de naam Tai Chi Tao ontstaan, om duidelijk te maken dat deze vorm van Tai Chi geheel anders is en werkt als de meeste, meer bekende vormen van Tai Chi.  De lijfspreuk van Jan Kraak was: "de leraar past zich aan, aan de behoeften van de groep".
Juist daarom is deze methode ook zo geschikt voor mensen met reuma, fybromyalgie, ME, MS, rugklachten en RSI-klachten.

Het grote verschil tussen Tai Chi Tao en Tai Chi Chuan is de lengte van de vormen. De korte, enerzijds toegankelijke en anderzijds soms uitdagende 5-elementenvormen van Tai Chi Tao zijn gemakkelijk te leren. Daardoor kan de ontspanning en de compensatie van stress sneller plaatsvinden. Hierdoor ontstaat een positief effect op het gebied van de weerstand en energie van het lichaam.

Henny van Geel Sitters
Jan Kraak vroeg aan Henny van Geel-Sitters een Tai Chi Tao Docentenopleiding op te richten voor de regio’s Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Zuid-Holland en België. In 1999 heeft Henny van Geel het Tai Chi Tao centrum Sung Tao opgericht.
Henny heeft in de 23 jaren dat ze leiding heeft gegeven aan Sung Tao de basis gelegd voor de drie onderdelen van de organisatie.
Mede door haar inzet en die van haar medewerkers is Sung Tao kunnen uitgroeien tot het TCT - Chi Kung Centrum zoals we het nu kennen.

Henny van Geel, oprichter Sung Tao