06 - 55778580       karin@sungtao.nl


Opleiding / specialisatie

“De Tao in de Pekingvorm”

Een opleiding die in het teken staat van bewegen – bewegen!


In dit opleidingsjaar gaan we een grote stap verder met het verdiepen van Tai Chi Tao de prachtige oude bewegingsvorm, al bewegend kom je in harmonie, in balans met jezelf. Je leert te improviseren, de werking van energieën te verfijnen, het  Chi te laten stromen en blokkades op te heffen met als basis de Pekingvorm. 
We gaan dieper in op de geschiedenis achter de Tai Chi; met name  gericht op de Peking- ook wel de 24 vorm genoemd

Plm. 1700-1800 na Christus ontstonden er binnen veel families in China een eigen “vorm”. Zo was er ook de beroemde familie Yang, Yang Lu Chan ontwikkelde “de vorm” van 108 bewegingen. Deze wordt ook wel de lange Yang genoemd. Generaties later gaf Yang Cheng Fu de Yang vorm door aan zijn familie maar ook aan Cheng Man Ching, het was niet langer een familiegeheim. 
Cheng Man Ching 1900-1975 emigreerde naar Amerika. De studenten van Cheng Man Ching verbreidden de Tai Chi vormen naar het westen o.a. William Chen, Benjamin Lo en Chi Kiang Tao. Van de laatst genoemde beoefenen wij de beschrijving van de ”Pekingvorm” hij heeft deze door gegeven aan Ruud Westerkamp, die dit weer aan Henny van Geel heeft geleerd. 

De lange Yang vorm van 108 vaste bewegingen werd verkort naar 47 vaste bewegingen, ook wel de korte Yang vorm genoemd. In 1956 vatte het sportcomité, afgestemd op de behoefte van de Chinese bevolking een verkortte versie samen van deze bestaande “vormen”naar 24 vaste bewegingen. Deze “vorm” heeft nog meer tussen en voorbereidende bewegingen met dezelfde energetische en gezondheidsaspecten. Het is een logisch opgebouwde aaneenschakeling van vloeiende, langzame bewegingen. Bij het “lopen”van deze “Vorm”krijg je steeds meer verwondering en bewondering hiervoor. Zo door vloeiend, niets blokkerend, meegaand in de bewegingen, je ademhaling verdiepend.

Tai Chi is een grote stamboom met vele takken die 5000 jaar geleden is gaan groeien.

Vanuit de Chi Kung, Dao Yin genoemd, vanuit het Taoïstische, Yin-Yang symbool, de vijf natuurelementen water – hout – vuur – aarde en de metalen, vanuit de TCG Traditionele Chinese Geneeskunde verbonden door het meridianenstelsel, onze energiebanen met onze organen. De allesomvattende Chi – energie die we allemaal hard nodig hebben, zeker in onze huidige maatschappij, uitgaande van de natuur, dat voortdurend verandert. Dat is de enige zekerheid die je in je leven hebt, ga ook zo mee in de bewegingen van “de Pekingvorm”  Tao aanpasbaar en flexibel. Iedereen staat en gaat op zijn eigen Tao, levensweg. Er zijn scheefgegroeide krakende bomen maar ook deze gaan mee in de beweging van de natuur, de vijf seizoenen, in een briesje maar ook in een storm.

Je blijft leren,  ontdekken, het is een groeiproces, geduld zul je moeten hebben, oefening “Kung” baart kunst, dan zul je “het Chi”  de energie voelen stromen.

“De Pekingvorm” 24 vaste bewegingen, als je deze gelopen hebt, heb je 176 bewegingen uitgevoerd in ongeveer 15 minuten. 
Langzaam, geconcentreerd, gecoördineerd, je ademhaling verdiepend. De bewegingen vanuit “de Vorm” kun je ook los gebruiken.

Voor mij was het een openbaring toen wij in China waren. De 24 vorm  werd daar als  Chi Kung gebruikt, onder meer in diverse lopen.  De Pekingvorm blijkt aan te passen “Tao” , niet strevend naar de perfectie maar aangepast naar de beoefenaars, o.a. hoog of lager de schop uitvoeren, aanpassen, smokkeltjes waardoor de groep van uitvoerders onbeperkt is. Het voelen van de doorstroming, ontspannen “Sung” dat is het Tai, doel van de “vormen” zeker van de Pekingvorm.

In deze Opleiding specialisatie  “de Tao in de Pekingvorm” gaan wij deze zowel energetisch als technisch helemaal uitdiepen, stap voor stap. Wat is het meest dominante Element in de beweging, de vertaling in de beweging naar Yin en Yang , naar Santi- Sanbao – een hele ontdekkingsreis. De vele mogelijkheden die deze “vorm”je geeft. Instituut Sung Tao  heeft  een verkorte Chi Kung Pekingvorm versie gemaakt , vanuit de basishouding in 6 minuten. Ook in spiegelbeeld uitvoerbaar. Deze is heel geschikt om bij demo’s, clinics e.d. te beoefenen. Ook deze komt in de opleiding aan bod. Daarnaast wordt je uitgenodigd zelf een creatieve chi kung te maken gebaseerd op de Peking vorm. Dit is een onderdeel van je examen - scriptie.
Binnen het Opleidingsinstituut is deze opleiding een specialisatie, het advies is deze te volgen na het behalen van voorgaande basis – docent modules. In principe is deze Opleiding voor iedereen die al een goede ondergrond heeft van de Tai Chi- Tao / Chi Kung. Dit wordt individueel in overleg getoetst. Je kan deze opleiding volgen puur voor jezelf , als verdieping van de bewegingen op zich of mede als “Tai “Doel aan je cursisten door gaan geven. Dit als je ook in het bezit bent van je Docent module.

Het zijn kleine groepen deelnemers zodat je uit kan gaan van een goede individuele begeleiding, steeds na elke opleidingsdag een feedback op papier , vooral toegespitst op het bewegen op zich. Het zijn 9 opleidingsdagen plus een examen weekend . ook als je de keuze maakt geen examen uit te voeren is het een voorwaarde dat je bij het examen weekend aanwezig bent, dit is een belangrijk onderdeel van de gehele opleiding. Zo ook de extra oefendagdelen. Het kost veel energie maar je krijgt er ook heel veel voor terug, een verrijking in je Tai Chi leven. 
De docent die deze specialisatie verzorgt is Henny van Geel.

Sung Tao