06 - 55778580       karin@sungtao.nl

Bijscholing

Om je licentie te behouden en als erkend Docent of Therapeut te mogen werken dienen jaarlijks bijscholingen te worden gevolgd. Dat staat zo beschreven in het Reglement van Sung Tao. Zo houden we de kwaliteit hoog en verbreden we onze kennis steeds verder zodat we onze cliënten steeds beter terzijde kunnen staan.
Voor het komende jaar staat een aantal bijscholingen gepland. Zie hiervoor onderstaand overzicht met uitgebreide info en de inschrijfformulieren.

WORKSHOP

Het is als deelnemer binnen Sung Tao en als geïnteresseerde met Tai Chi Tao-ervaring mogelijk aan de bijscholingen deel te nemen. Je neemt dan deel aan het programma als workshop-bezoeker.

kosten
Indien anders vermeld op het inschrijfformulier zijn de kosten voor deelname voor docenten/therapeuten, opgeleid binnen Sung Tao, en deelnemers van Sung Tao € 75,--.
Overige deelnemers betalen voor een dag € 85,--. Overige informatie vindt u op het inschrijfformulier horend bij het gewenste programma.Onze bijscholings- / workshopdagen zijn volledig verzorgd.

compleet verzorgd
Het programma vindt plaats in onze Tai Chi - ruimte. Pauzes, toelichtingen worden verzorgd in onze zitruimte. Thee, koffie,water enkele frisdranken zijn aanwezig. Op tafel staat koek, fruit enz. De lunch wordt verzorgd; U kunt uw wensen voor een broodje kenbaar maken en er is verse soep, fruit enn yoghurt.


Zondag 7 april 2019             Tao in de Yangvorm


TAO in Pekingvorm en Yangvorm
Op deze dagen worden de vormen uitgediept. Samen gaan we de bewegingen technisch uitvoeren en de werking ervan wordt toegelicht vanuit de TCG, de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarbij worden de 5 elementen betrokken: wat wordt in beweging gezet, de werking via de meridianen en heel belangrijk binnen Sung Tao, het aanpasbare. Hoe kunnen we de vormen toegankelijk maken en houden binnen ieders lichamelijke mogelijkheden? Dus aandacht voor de TAO bij de uitvoering van zowel de Peking- als de Yangvorm.

Juist door de aandacht voor het Tao en door de stapsgewijze benadering en begeleiding is deze bijscholing / workshop geschikt voor zowel beginners als voor gevorderden binnen de Tai Chi (Tao).

Voor docenten en deelnemers/belangstellenden een heuse aanrader; bij alle bewegingsvormen, uitgevoerd binnen Sung Tao, kan deze dag dienstbaar zijn en haar vruchten afwerpen.

Docenten die de opleiding hebben gevolgd in de “Tao in de Pekingvorm/de Yangvorm “ komen door het bijwonen van deze bijscholing in aanmerking voor een certificaat met 6 bijscholingspunten t.b.v. het behoud van hun licentie.

Tijdens de dag wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide beschrijving van de vorm en een cd met de gebruikte muziek. Ook is een dvd beschikbaar (indien gewenst aankruisen op inschrijfformulier).

Deze dagen worden gegeven door Henny van Geel, Natuurgeneeskundig Therapeut TCG – Tai Chi Tao- Chi Kung Docent , specialisatie TCT Docent in de “Vormen”.

DVD Peking / DVD Yang € 15

Inschrijfformulier Tao in Yangvorm  7 apr

Weekend 22 en 23 juni en zondag 30 juni 2019

Spine Qigong - Inge Duyts

Tijden:                 Elke dag van 10.00-16.30 uur                                               
Kosten:                € 275 / € 325,-- (wel/niet verbonden aan Sung Tao)
Locatie:               Sung Tao, Raadhuisstraat 36 b, Roosendaal

Een soepele wervelkolom staat voor een lang en gezond leven!


De rug is vaak oorzaak van allerhande klachten en blokkades. Door stress en pijn blokkeert de energiestroom en voelt men zich onprettig.
De ruggengraat heeft invloed op het functioneren van de organen en alle andere functies in het lichaam.
Tijdens deze bijscholing / workshop doen we vooral oefeningen, die gericht zijn op een ontspannen rug en schouders.

Tijdens deze dagen staat de ruggengraat centraal. Alle oefeningen uit de Chinese bewegingsleer zijn erop gericht je ruggengraat soepeler te maken,
vanaf je onderrug tot bovenin je nek. Er wordt ook gewerkt aan de blokkades die veel mensen hebben tussen de schouderbladen en ook
schouderproblemen komen aan de orde. De ruggengraat is de beste geleider van Chi, je levensenergie, door je hele lichaam.

De emotionele en lichamelijke gezondheid is verbonden met het stromen van de levensenergie door het energiesysteem van je lichaam.

Als er geen blokkades zijn kan de levensenergie vrij stromen en voelt men zich over het algemeen goed, men heeft geen last van spanningen
en dus ook geen pijn door stress. Echter door oorzaken zoals onverwerkte emoties en stress ontstaan er blokkades in het energiesysteem.
Door deze blokkades gaat de levensenergie steeds moeizamer stromen. Des te minder de Chi door het energiesysteem stroomt, des te meer
voelt men de gevolgen. Deze gevolgen voelt men in de vorm van stress en daaraan gerelateerde lichamelijke klachten.

Tijdens deze bijscholing leer je waarom het zo belangrijk is de rug vrij te maken maar ook hoe je de rug vrij kunt maken,
je komt uit je hoofd in je lichaam en je lichaam wordt sterker en soepeler.

Het is opmerkelijk hoe cliënten en of cursisten die deze oefeningen doen opknappen en versteld staan van het verdwijnen van reeds lang bestaande
ongemakken in het lijf. Ook emotioneel worden oude vastzittende ervaringen in stroming gebracht, waardoor emoties op een milde manier in balans
worden gebracht. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en goed in te zetten bij een therapeutische behandeling.

Een soepele wervelkolom staat voor een lang en gezond leven!


Inge Duyts heeft het rugprogramma uit de eerste hand geleerd van Master Dou-Zhanguo zelf en heeft het rugprogramma verder uitgewerkt om het door te kunnen geven aan docenten en of therapeuten in de TCM. Momenteel is de bijscholing HBO Spine Qigong geaccrediteerd bij de FAGT, Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten, de LVNG, Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen en de VNT, Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten.

De bijscholing is ook in accreditatie bij de SNRO, Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg.

Resultaat: “Voor jezelf en je cursisten en of cliënten een rug die beter functioneert en doorstroomt”.

Zoals gebruikelijk binnen Sung Tao geldt ook voor deze activiteit: 6 bijscholingsuren per dag.

Inschrijfformulier Spine Qigong


Ook na de zomervakantie hebben we een mooi programma kunnen samenstellen.

We hopen je zo snel mogelijk nader te informeren over de inhoud.


Zondag 8 september          Chinese gezondheidstraining voor iedereen
Verzorgd door                    Yo-Shi / Heidi Keepers

                                            

Oefeningen volgens “ het officiële handboek van de Volksrepubliek China”, opgemaakt door Dr. Edward Chang.

Op deze dag wordt een serie oefeningen aangeboden ter ondersteuning van een gezond lichaam.

De oefeningen zijn ook in te zetten bij behandeling van zieken en ondersteunen het aansterken.


Het dagprogramma wordt aangevuld met oefeningen volgens de bewegingstherapie van Dr. Dahong Zhou,

waaronder:

    

Shier Duan Jin        - Twaalf lichte oefeningen

Yi Jin Jing              - Spierversterkende oefeningen

Li Shou                    - Zeer bekend om zijn gunstige uitwerking in het vergroten van
                                     de lichaamskracht en het opbouwen van weerstand tegen ziekte

Wu Jin Hi               - Het spel van de vijf dieren ontwikkeld door DR. Hua Duo, een beroemd arts uit de late Han - dynastie.


Voor deze dag geldt 6 bijscholingsuren.

Inschrijfformulier Chinese Gezondheidstraining


Zondag 15 september        Yoga van het hart
Verzorgd door                     Studio Marychi / Maryscha van de Leijgraaf

Dru yoga wordt ook wel yoga van het hart genoemd. Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama), handgebaren (mudra’s), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen en ademhalingsoefeningen.

Specifiek voor dru yoga is het volgende:

  • Alle gewrichten worden ‘zacht’ en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.

  • Energy Block Release-reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energieblokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten.

  • In de Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.

  • Een grondig begrip van de kernstabiliteit, de centrale houdingsspieren, is een van de belangrijkste uitgangspunten.

  • Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energiecentra in je lichaam (de chakra’s) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.

  • Binnen de zachte stroom van bewegingen ontstaan er binnen een Dru Yoga les momenten van stilte, die we “Dru momenten van stilte” noemen.

                                        


We zullen geen oefeningen op een matje doen, enkel staande (of zittend op een stoel) bewegingen die ook in een chi kungles kunnen worden gedaan. Alleen de eindontspanning zal liggend plaatsvinden.

Op deze bijscholingsdag zal vooral aandacht zijn voor het hart. Het ontwaken van het hart. Het openen van het hartgebied. Het in balans brengen van het hartchakra; ons gevoelscentrum, het centrum van mededogen en compassie.

Voor deze dag geldt 6 bijscholingsuren.                                                                          

Inschrijfformulier Yoga van het Hart


Zondag 22 september        Zittende Chi Kung Oefeningen
Verzorgd door                    Henny van Geel en Lies Manie

Vanwege de grote belangstelling herhaling van 2018 plus nieuwe aanvullingen

Chi Kung op de stoel

Er blijkt, vanuit regelmatige vragen en opmerkingen, behoefte en belangstelling te zijn voor zittende Chi Kung oefeningen.
Lies en Henny hebben zich hierin verdiept en hebben een mooi aanbod samengesteld gebaseerd op oefeningen van o.a. Paul Lam en Chinese Health Chi Kung “Shi Er Duan Jin”.

Deze Chi Kung-oefeningen zijn zeer geschikt voor mensen met bewegingsbeperkingen en ze zijn uiteraard zittend uit te voeren.
Je kan dit combineren door de oefeningen ook staand of lopend uit te voeren, rekening houdend met de beperkingen van je deelnemers. Altijd Tao dus…

De doelgroepen die je hiermee kunt bereiken zijn mensen met reumatische aandoeningen zoals artritis , artrose e.d. ,
maar ook de senioren onder ons die wat minder beweeglijk worden. Denk aan de bewoners in verzorgingstehuizen, revalidatiecentra enz.

Het belooft wederom een interessante dag te worden waarin een uitgebreide reader wordt aangeboden met de nodige toelichting van hoe en wat.

Deze dag wordt verzorgd door Henny van Geel en Lies Manie, Natuurgeneeskundige Therapeuten TCG en Tai Chi Tao – Chi Kung docenten.

Prijs € 75/€ 85 (indien niet ingeschreven bij Sung Tao) - Geheel verzorgde dag incl. lunch

Bijscholingscertificaat met 6 punten of een bewijs van deelname

Inschrijfformulier Zittende Chi Kung Oefeningen


Zondag 6 oktober              Wudang tai chi 13 vorm Sanfeng
Verzorgd door                    Yo-Shi / Heidi Keepers


De klassieke houdingen.

De Basis van de Tai Chi.

Deze “form” wordt de moeder van alle Tai Chi vormen genoemd.


Ze werd ingevoerd door meester Zhang San-Feng.

Deze serie wordt nog steeds aangereikt op de Taoïstische Wudang Tai Chi scholen.


Li Yu-Yu                     - Belangrijke handreiking voor de basis vanuit de Bron, aangepast
                                         op het niveau van beschikbare kennis van de deelnemers                                   Wu Yu-hsiang          - Lichaamshoudingen

                                     De 4 geheime technieken

Tang Meng               - Het lied van de 8 wegen


Het programma wordt aangereikt volgens de bewegingsleer in de “7 ringen” van het lichaam.

Deze dag geldt voor 6 bijscholingsuren.

Inschrijfformulier Wudang Sanfeng


Zondag 3 november            Kom op een luchtige manier in beweging
Verzorgd door                     Henny van Geel en Lies Manie


Zondag 24 november          Shibashi 3
Verzorgd door                     Nathalie Tekke

Shibashi 3

Shibashi Set 3 is net zoals Set 1 en 2, een qigong-serie bestaande uit 18 bewegingen en is ontwikkeld door door Tai Chi-meester He Wei-Qi
en Chi Kung-meester Lin Hou-Sheng.
Shibashi Set III biedt een kennismaking met Nei Gong, (interne cultivatie).
De mentale aspecten, intentie en bewustzijn, spelen een belangrijke rol en zijn essentieel voor de bewegingen.

Intentie is wat leven in de vorm brengt. Naarmate men vordert, begrijpt men dat de precisie van de vorm, b.v. de exacte hoek van het lichaam
of de positie van de hand niet zo belangrijk is als het begrijpen van de onderliggende elementen van de vorm.
Denk aan het Wu Wei-principe: laat dingen natuurlijk gebeuren (het ‘niet handelen’). . . het subtiele kan niet worden gedwongen.

                 


De bewegingen vergen soms wat meer flexibiliteit van het lichaam dan nodig is in Set 1 en 2, maar alles is aanpasbaar.
Belangrijk bij Tai Chii en Chi Kung is dat je binnen je grenzen blijft en vanuit ontspanning blijft bewegen!

Deze dag wordt verzorgd door Nathalie Tekke, verbonden Tai Chi Tao Docent en Natuurgeneeskundig Therapeut TCG aan de docentenmodule bij Sung Tao.

Inschrijfformulier Shibashi 3