Wat is Tai Chi Tao?

Tai Chi Tao is een bewegingsvorm die zijn oorsprong heeft in de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Het regelmatig beoefenen van Tai Chi Tao / Chi Kung heeft een positieve invloed op je welbevinden, je conditie en het draagt bij aan een gezonde leefstijl. Het zijn rustige bewegingen, die de energie (Chi) beter laten stromen in het lichaam. Je voelt je fitter en je hebt meer energie. Tai Chi wordt ook wel accupunctuur-in-beweging genoemd.

In de Tai Chi Tao sessies wordt aandacht besteed aan:

* Chi Kung (of Qigong) – een reeks oefeningen, specifiek gericht op bepaalde klachten

* Vijf-elementen-vormen - oefeningen vanuit de voedende cyclus

* Pekingvorm (24-vorm) en/of Yangvorm (47-vorm) – vaste vorm oefeningen

* Kluizenaars-vier-richtingen - Tai Chi oefening van monniken die in een cel verbleven (beperkte ruimte)

* Meditatietechnieken en meditatieve lopen

* Zelfmassage

Tai Chi Tao is voor iedereen!

 

Betekenis Tai Chi Tao

TAI: het uiteindelijke doel, het hoogst bereikbare voor jouzelf
CHI: levensenergie - kostbare energie.
TAO: jouw levensweg, een open weg.

Tai Chi vindt zijn oorsprong 5000 jaar geleden in China. Kijkend naar en lerend van de natuur, zien we dat alles een cyclus is, een proces dat steeds in beweging is. De enige zekerheid die wij in ons leven hebben is "dat het voortdurend verandert", net als de natuur met de vijf seizoenen, winter, lente, zomer, nazomer en de herfst. We werken vanuit "het niets" (Wu Chi), Yin en Yang en de vijf natuurelementen: water, hout, vuur, aarde en metaal.

De toevoeging achter de woorden Tai Chi geeft de stijl aan. Omstreeks 500 na Christus werd de Tai Chi Chuan ontwikkeld bij de Shaolinmonniken. Tai Chi Chuan is meer gericht op de zelfverdedigingsaspecten.

Tai Chi Tao is gebaseerd op de natuurlijke principes waarin ook altijd alles in beweging is en dit geldt ook voor ons, de mens. We hebben niet alleen eten en drinken nodig, maar ook energie (Chi). Lichaam en geest zijn één. Het werken met energieën is een Oosterse denkwijze, waar wij in het Westen ons steeds meer voor open stellen. Zeker in deze drukke, stressvolle tijd. In China wordt al generaties lang iedere morgen vroeg de Tai Chi beoefend op de pleinen en in de parken. Tai Chi is daar volkssport nummer 1.

Tai Chi Tao onderscheidt zich van de andere vormen, doordat deze is aan­gepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Tai Chi Tao werkt met energieën; door de bewegingen die je maakt, leer je je eigen lichaam en de mogelijkheden hiervan voelen. Je leert eigen persoonlijke grenzen kennen en vooral het respecteren. Rust roest is de achterliggende gedachte. Ga mee in de beweging.

Tijdens de Tai Chi Tao sessies voeren we bewegingen uit om de energiebanen (meridianen) te openen. De meridianen zijn verbonden met de organen en deze worden zo met energie (Chi) gevoed. Om lichamelijk en geestelijk goed te kunnen functioneren is het van belang dat de stroom van Chi niet gehinderd / geblokkeerd wordt.

We beoefenen ook de Yang- en de Pekingvorm die beide een aaneenschakeling zijn van bewegingen volgens een vast patroon. De Yangvorm bestaat uit 47 en de Peking­vorm uit 24 bewegingen. Iedereen kan dit doen, jong, oud, man, vrouw, wel of geen beperkingen. Dit op een "Sung", ontspannen manier,vanuit de Tao aanpasbaar.

 

Voor wie?
Tai Chi Tao is goed voor iedereen!
Tai Chi Tao is ook goed voor mensen met bewegingsbeperkingen en andere klachten zoals stress, burnout, reuma, fibromyalgie, M.E./CVS, astma, diabetes, schildklieraandoeningen, coördinatieproblemen (valpreventie), etc. Tai Chi Tao is spierversterkend, versoepelt de gewrichten en verdiept de ademhaling. Het geeft rust en brengt lichaam en geest in balans.
Tai Chi Tao is ook zeer geschikt voor mensen die prikkelgevoelig zijn. Denk hierbij onder meer aan hooggevoeligheid (HSP), ADHD, ADD. Het geeft rust en het helpt je om beter bij jezelf te blijven ('je eigen cirkel'). Je staat als een berg en je kunt meevloeien als het water.

Het is een bewegingsvorm die een hoge therapeutische waarde heeft en die je op een plezierige en ontspannen wijze kunt beoefenen.